13o InfoCom Security 2023

Conference & Expo

The Power of AI in Cyber Security

26 & 27 Απριλίου
Αθήνα, Ωδείο Αθηνών

H σημαντική επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στον ψηφιακό κόσμο και σε πολλές εκφάνσεις της επαγγελματικής, κοινωνικής και προσωπικής μας ζωής, είναι σήμερα αδιαμφησβήτητη. Η κυβερνοασφάλεια, ως πεδίο εφαρμογής όλων των τεχνολογικών τάσεων, δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί καταλυτικά από τη συνεχόμενη εξέλιξη του AI.

Μέσα από την κεντρική ιδέα του “The Power of AI in Cyber Security”, το 13ο Infocom Security – το κορυφαίο event για τον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και σημείο αναφοράς στην Ελλάδα για την ασφάλεια πληροφοριών – ανέδειξε όλες τις εξελίξεις στο Cyber Security στην εποχή της ανέλιξης του Artificial Intelligence, της ραγδαίας ανάπτυξης του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και των ολοένα και αυξανόμενων ποσοτικά και ποιοτικά απειλών στο κυβερνοχώρο.   

Παράλληλα, στον ανανεωμένο και εξαιρετικό χώρο του ΩΔΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ που πραγματοποιήθηκε, αποτέλεσε σημείο συνάντησης της μεγάλης κοινότητας των στελεχών και επαγγελματιών IT και φυσικά της αγοράς του τομέα των τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών της Ψηφιακής Ασφάλειας.

Δείτε όλο το ρεπορτάζ για το Infocom Security 2023 όπως ακριβώς δημοσιεύτηκε στο τεύχος 79 της έντυπης έκδοσης του IT  Security Professional 

Δείτε το Βίντεο με όλες τις ομιλίες της ολομέλειας της 1ης ημέρα του Συνεδρίου 

Δείτε το Βίντεο με όλες τις ομιλίες της ολομέλειας της 2ης ημέρα του Συνεδρίου 

AI: Σύμμαχος ή Αντίπαλος

Οι εισηγητές του συνεδρίου μέσα από τις ομιλίες, τις παρουσιάσεις και τα πάνελ συζήτησης ανέπτυξαν τους λόγους για τους οποίους η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, αλλά όπως κάθε νέο τεχνολογικό επίτευγμα, μπορεί να έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις. Από τη μια πλευρά λοιπόν, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να αξιοποιήσουν εξυπνότερους τρόπους και πιο προηγμένα εργαλεία κακόβουλου λογισμικού, για να εισβάλουν ως επιτιθέμενοι στις IT υποδομές – με τις γνωστές πολύ αρνητικές συνέπειες – ενώ από την άλλη πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει συστήματα και λύσεις με δυνατότητες αποτελεσματικής ανταπόκρισης σε κυβερνοεπιθέσεις σε ελάχιστο χρόνο και με τη μέγιστη απόδοση.

Στην ατζέντα της επικαιρότητας, κορυφαία θέση κατέχει σήμερα το ChatGPT και οι  άλλες εφαρμογές OpenAI, εγείροντας σοβαρούς προβληματισμούς ως προς τη χρήση τους σχετικά με την προστασία των δεδομένων και ως προς τις δυνατότητες να δημιουργούν διάφορες μορφές κακόβουλου λογισμικού όπως εξελιγμένα και πιο επικίνδυνα ransomware.

Οι προκλήσεις λοιπόν που δημιουργούνται είναι μεγάλες, τόσο για τους ειδικούς επαγγελματίες, όσο και για τις εταιρίες παροχής λύσεων προστασίας. Η λύση, μπορεί να προέλθει πάλι μέσα από τις τεχνολογίες ΑΙ, αναπτύσσοντας καινοτόμα ευφυή συστήματα που θα αυτοματοποιούν τις διαδικασίες ανάλυσης κάθε κακόβουλης δραστηριότητας.

Εξερευνώντας έναν ασφαλέστερο ψηφιακό κόσμο

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω διλλήματα, αλλά και μια σειρά ακόμα από κρίσιμα θέματα, όπως η ειδική αντιμετώπιση των απειλών σε πολλές κάθετες αγορές όπως είναι ο κλάδος της βιομηχανίας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, της ναυτιλίας, του τουρισμού, των κρίσιμων υποδομών κ.α., δώθηκαν από τους ομιλητές των θεματικών ενοτήτων, των πάνελ συζήτησης και των workshops που έλαβαν χώρα κατά το διήμερο του Infocom Security με στόχο να καλύψουμε όλες τις σημαντικές πτυχές και τις αναδυόμενες τάσεις στο Cyber Security ως εφόδια για τη διερεύνηση και την οικοδόμηση ενός ασφαλέστερου τεχνολογικού οικοσυστήματος.

Η νέα προσέγγιση στη διαχείριση ταυτότητας (Identity), η εξέλιξη στην ασφάλεια στο υπολογιστικό νέφος (cloud) και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoΤ), η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών διαχειριζόμενης ασφάλειας (MSSP),  η ανάπτυξη των μοντέλων αρχιτεκτονικής  μηδενικής-εμπιστοσύνης (Zero Trust) και προστασίας της Υβριδικής Εργασίας (SASE) καθώς επίσης όπως πάντα ο κομβικός ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα και των επαγγελματιών του χώρου, η επίτευξη της μέγιστης ανθεκτικότητας (Resilience), ευαισθητοποίησης (Awareness) και Ιδιωτικότητας (Privacy) μέσα από στρατηγικές Διακυβέρνησης, Ρίσκου και Συμμόρφωσης (GRC) ήταν μερικά από τα σημεία κλειδιά που είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε μέσα από το περιεχόμενο του φετινού συνεδρίου.

Έκθεση Εταιριών Χορηγών

Όπως κάθε χρόνο, στα πλαίσια του Infocom Security 2023, πραγματοποιήθηκε παράλληλη έκθεση των χορηγών εταιριών, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να έρθουν σε επαφή με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και λύσεων για την ψηφιακή ασφάλεια, προκειμένου να συναντηθούν με τα στελέχη τους και να ενημερωθούν για τις δραστηριότητες τους και γενικότερα για όλες τις εξελίξεις στο χώρο.
Το InfoCom Security, έχοντας την καθολική αναγνώριση από το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς, συγκέντρωσε όπως κάθε χρόνο τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες Ελληνικές εταιρίες του χώρου καθώς και κορυφαία brands παγκόσμιας δραστηριότητας που υποστήριξαν το event και συμμετείχαν στο περιεχόμενο και την έκθεση.

Δικτύωση μιας μεγάλης κοινότητας επαγγελματιών

Η μεγάλη κοινότητα των επαγγελματιών από το χώρο της πληροφορικής και των τεχνολογιών ευρύτερα, κάθε επαγγελματικής βαθμίδας και θέσης, που έχει δημιουργήσει το συνέδριο Infocom Security και το περιοδικό IT Security Professional, συναντήθηκε ξανά στον νέο, ανανεωμένο χώρο που κάλυψε απόλυτα τις απαιτήσεις μιας κορυφαίας εκδήλωσης.

Το Ωδείο Αθηνών στις 26 & 27 Απριλίου έγινε ο τόπος συνάντησης και δικτύωσης, για τα στελέχη των τμημάτων IT (CTOs, CIOs, CISOs, IT Managers, IT Auditors – Engineers – Administrators, Risk & Compliance Managers, DPOs, e.t.c) από εταιρίες και οργανισμούς όλων κάθετων αγορών του Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα, καθώς και για επαγγελματίες από το κανάλι της Πληροφορικής, εταιριών που δραστηριοποιούνται στην υλοποίηση έργων και την παροχή λύσεων και υπηρεσιών  ΙΤ, όπως επίσης και για πολλούς ακαδημαϊκούςεπιστήμονες και ερευνητές.

Διοργάνωση

Τα έντυπα και ηλεκτρονικά Β2Β μέσα του τομέα  ICT και Security της Smart Press που υποστηρίζουν το συνέδριο:

IT Professional Security
Infocom
Security Manager