Το 3ο Συνέδριο Infocom Security που διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στις 10 Απριλίου στο Divani Caravel αποτέλεσε το κορυφαίο event για το 2013 στο χώρο της «Ασφάλειας Πληροφοριών».

 3o Infocom Security 2013Με πολυάριθμη συμμετοχή άνω των 800 συνέδρων – επαγγελματιών IT από μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, την υποστήριξη 23 χορηγών – εταιριών του χώρου καθώς και 24 παρουσιάσεις με πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο από εξειδικευμένους ομιλητές από την χώρα μας άλλα και το εξωτερικό, η 3η διοργάνωση του Infocom Security κάλυψε και με το παραπάνω τις υψηλές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί από τις προηγούμενες 2 διοργανώσεις και επιβεβαίωσε την δυναμική που έχει αναπτύξει.

Η κεντρική ιδέα του φετινού συνεδρίου, μετουσιώθηκε στο τίτλο «Οι νέες τάσεις στο IT … και οι “εντάσεις” στην Ασφάλεια» αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις που προκύπτουν και τις παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σχετικά με την ασφάλεια πληροφοριών στο νέο οικοσύστημα του ΙΤ όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με την υιοθέτηση των νέων τάσεων.

DSC_3680

Στην πρώτη ενότητα του Συνεδρίου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα ρίσκα που ανακύπτουν από την χρήση των Social Media, την υιοθέτηση του BYOD, του Cloud και άλλων σύγχρονων τεχνολογιών στις υποδομές πληροφορικής των επιχειρήσεων. Επίσης,  παρουσίασαν προσεγγίσεις για την ομαλή και αποδοτικότερη αξιοποίηση των τάσεων αυτών, με το γενικό συμπέρασμα που προέκυψε να είναι ότι δεν πρέπει να «φοβόμαστε» να αφομοιώσουμε τις νέες τεχνολογίες άλλα απαιτείται να προετοιμάσουμε το έδαφος προκειμένου να διαχειριστούμε με το βέλτιστο δυνατό τρόπο μια νέα πραγματικότητα στο IT που δεν πρέπει να αγνοούμε.

DSK_7625

Στην δεύτερη ενότητα δόθηκε έμφαση στις στρατηγικές που μπορούν οι υπεύθυνοι των τμημάτων IT να αναπτύξουν, προκειμένου να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα κρίσιμα επιχειρηματικά δεδομένα, με βάση καινοτόμες ιδέες και προτάσεις.

Όσοι παρακολούθησαν τις ομιλίες της 2ης ενότητας είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαθέσιμες τεχνολογίες και λύσεις που μπορούν να ενταχθούν στο «αμυντικό οπλοστάσιο» των οργανισμών καθώς και τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζουν, παράλληλα με την αξιοποίηση υπηρεσιών όπως το Cloud ή των Big Data.

DSK_7804Στα πλαίσια της τρίτης ενότητας, παρουσιάστηκαν από τους ομιλητές λύσεις που καλύπτουν συγκεκριμένες απαιτήσεις και προσαρμόζονται σε εξειδικευμένες ανάγκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως για παράδειγμα, ο έλεγχος ακόμα και αυτών που έχουν την ευθύνη να μας ελέγχουν, αλλά και η αξία της έρευνας των ευπαθειών στις δοκιμές παρείσδυσης. Επίσης, παρουσιάστηκαν όλες οι νεότερες εξελίξεις σε σχέση με τις μεθόδους του PKI, του log analysis και της αυθεντικοποιήσης καθώς και ειδικές τεχνολογίες για την αντιμετώπιση νέων και στοχευμένων απειλών.

DSK_7986Το 3o Infocom Security έκλεισε με την τέταρτη ενότητα κατά την οποία έμπειροι εισηγητές παρουσίασαν στους συνέδρους τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά καθώς και ειδικότερα το προφίλ των σύγχρονων ηλεκτρονικών εγκληματιών και των μεθόδων των επιθέσεων που πραγματοποιούν με στόχο την υφαρπαγή δεδομένων ή την ακτιβιστική δράση, προβάλλοντας παράλληλα τεχνικές για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.

Κατά την διάρκεια του συνεδρίου εκτός από τις εκδηλώσεις της ολομέλειας πραγματοποιήθηκαν παράλληλα Labs με την συμμετοχή επαγγελματιών IT στα οποία έλαβαν χώρα τεχνικές και πρακτικές παρουσιάσεις από στελέχη εταιριών άλλα και φορέων που εμβαθύνανε σε μεγάλο βαθμό σε κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια πληροφοριών.